Lekarze alarmują, że aktualnie wzrasta liczba osób chorych na alergię. Jest to jedna z najbardziej znanych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz to młodsze osoby. W dzisiejszych czasach rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Wśród tak młodziutkich pacjentów w większości wypadków występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. Dużo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które swoje dzieci karmią piersią, muszą całkiem odstawić wszystkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również monitorować reakcje dziecka wtenczas, kiedy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a wobec tego soję, jaja bądź też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu właściwe hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym albo w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią trzeba także mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Wypada przede wszystkim podawać nowe produkty osobno i co parę dni.
To naturalnie dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Jak najbardziej zasady te dotyczą też starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane towary spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji bardzo istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprzyzwoiciej jest, jeśli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają trafnych zasad diety i nie jedzą mleka lub ewentualnie produktów zawierających orzechy.